De 10 mest almindelige fobier

2
4768
araknofobi

Uglemosen har luret lidt på diverse fobier man nu kan være så heldig/uheldig at lide af. De har været svært at skaffe en konkret “model” af danskernes fobier alene, men til gengæld har vi kunne opstøve de mest almindelige fobier på verdensplan. Det skal anses som et nogenlunde gennemsnit af “alle” lande da vi har måtte opsnuse og sammensmelte flere forskellige lister over fobier.

 1 – ARAKNOFOBI


araknofobiIkke overraskende er frygten for edderkopper den mest almindelige fobi, overhoved, på verdensplan. Faktisk er den så almindelige at det slet ikke er “sygt” at være bange for edderkopper, men en ganske almindelig hverdagsting for rigtig mange mennesker. I nogle lande er det sikkert også med god grund, for de er ikke alle edderkopper der er lige søde, dog i Danmark må frygten anses som overflødig da de færreste edderkopper i Danmark er farlige for mennesker.

 2 – AKROFOBI

akrofobi

Så er der frygten for højder, den er også ret almindelig i det meste af verden. Akrofobi er en “generel” frygt for højder, altså for at være oppe på/i noget hvor der er det grænseoverskridende stykke ned, som der skal til for at frygten bliver fremkaldt. For nogen skal de ikke højere op end en at stå på en stol, men for andre skal der betydelige større højder til. Der findes undergrupper af højdeskræk som det også kaldes, f.eks. kan man være bange for at komme op og flyve, men er ikke nødvendigvis bange for at stå et højt sted, og omvendt. Der er også en lidelse hvor højder kan fremkalde svimmelhed, men den behøver ikke at have noget med højdeskræk at gøre.

 3 – KLAUSTROFOBI

klaustrofobi

En lille smule klaustrofobi har vi alle vel, eller også har vi bare ikke været lukket nok inde – endnu. Frygten/angsten for at være indelukket, eller at have klaustrofobi som lidelsen hedder, er noget der ligesom alle de andre fobier, kommer i variationer. Nogle får angst af at være i en sovepose eller en elevator, hvor der hos andre ikke skal mere end en lukket badeværelsesdør til at fremkalde angsten. For mange af dem der ikke aner at de har klaustrofobi, vil de nemt opdage det den dag de skal på hospitalet og stifte bekendtskab med en CT scanner.

 4 – AQUAFOBI / AKVAFOBI

aquafobi

Aquafobi/Akvafobi, frygten for vand, og frygten for at være i vand. Den kan nemt kobles sammen med frygten for kvælning, og frygten for at drukne, for netop at drukne er det vi er mest bange for når vi taler om at have angst for vand. Nogle få kan overhovedet ikke klare synet af vand, men for de fleste af os er det altså i store træk “bare” frygten for at drukne der giver os Aquafobi.

 5 – NYKTOFOBI

nyktofobi

Nyktofobi er hvad man i hverdagssprog kalder mørkeræd, angst for mørke og bange for natten. Nogle kan være bange for mørke ting/nuancer m.v. men i dette tilfælde er det frygten for mørke i sådan en grad at det er besværligt at se alt omkring. Det er meget almindeligt at de fleste f.eks. er bange for at være i skoven om natten selvom det ironisk nok er langt farligere at være i en by om dagen end det er at være i en skov om natten. Måske har de hørt for mange historier i deres barndom.

 6 – SOCIOFOBI

sociofobi

Sociofobi betyder at du er angst for andre mennesker, og dermed at omgås dem socialt. Der er afarter af fobien som f.eks. social fobi hvor du mere er bange for hvad andre tænker om dig, og hvordan de dømmer dig, og så er der den grundlæggende frygt for et andet menneske generelt. Lægevidenskaben påstår at omkring 7% af befolkningen, på et eller andet tidspunkt i deres liv, kommer til at stifte bekendtskab med en eller anden form for socio/social fobi. For de værste tilfælde kan en angst for sociale relationer fører til ekstrem ensomhed i årevis, og være ganske farligt for den almindelige udvikling og sundhed.

 7 – AGORAFOBI

agorafobi

Agorafobi er betegnelsen for ‘angst for åbne pladser’. Det betyder i grove træk at folk der lider af agorafobi f.eks. ikke kan gå fra den ene af hovedbanegården til den anden, og jo større stedet er jo værre. For nogle træder angsten i kraft bare ved de skal ud for deres egen dør, og er den kombineret med en (ovenstående) fobi for social kontakt så er det en rigtig ubehagelig lidelse at døje med. Finder du en med agorafobi uden for sit eget hjem, så vil det højst sandsynlig være han/hende der sniger sig langs væggen/kanten så personen ikke skal forholde sig til de åbne områder.

 8 – DENTOFOBI

dentofobi

Dentofobi er angst for tandlæger. Noget så basalt som at passe godt på sine tænder og dermed besøge tandlægen med jævne mellemrum kan for visse mennesker være helt umuligt, de lider af en angst for tandlæger i sådan en høj grad at de overhoved ikke kan trækkes dertil. Hypnose siges at kunne afhjælpe dette, og andre fobier, men det afhænger helt og holdent af graden af lidelsen.

 9 – GERASCOFOBI

gerascofobi

gerascofobi er navnet på fobien som vi alle måske ikke lider af, men de færreste måske alligevel hungre efter, gerascofobi er nemlig frygten for at blive gammel. Især når man selv får børn kan man nemt få en mildere grad af gerascofobi, hvor man frygter alderdommen i kraft af alle de ting man går glip af med sine børn og børnebørn osv. Det kan give mange tudeture og søvnløse nætter for mange mennesker at være bange for alderdommen, og endnu mere den efterfølgende død. Får de hårdere ramte med gerascofobi er hver dag en last der minder dig om at der nu er en dag mindre tilbage, det er opslidende og udmattende at have angst for at blive gammel.

 10 – KERAUNOFOBI

keraunofobi

Keraunofobi er angsten for lyn og torden. Larmen og lys blinkene kan skræmme mange, især børn, og det er derfor en helt almindelig frygt, som de fleste også vokser fra igen. Bliver den ved med at være der på trods af at man bliver ældre og klogere, så kan den blive diagnosticeret og man kan komme i behandling. Mennesker med keraunofobi har en tendens til at søge med lukkede rum hvor de ikke kan se hvad der sker mens tordenvejret står på, det giver dem en følelse af at være beskyttet.

Vil du se en komplet liste over alle kendte fobier kan du se den her. Du kan også se top10 over de MINDST almindelige fobier.