Hvad er et dumt spørgsmål?

0
1093

Har du tænk over den sætning man altid støder på “der er ingen dumme spørgsmål, kun dumme svar – eller dumme mennesker, eller noget andet. Men findes der virkelig ingen dumme spørgsmål?

 

Sagen om dumme spørgsmål er meget individuelt og svaret her bliver dermed også sat udfra vores holdninger til dumme spørgsmål.

Naturligvis findes der dumme spørgsmål, dog vil de i spørgerens øjne ikke være dumme, ihvertfald ikke før samtalen er slut.

Men et dumt spørgsmål i mellem to personer kunne være et retorisk spørgsmål. Altså et spørgsmål hvor den der spørger enten selv kender svaret, eller ønsker at “putte” svaret i munden på den der bliver spurgt. Da et sådan spørgsmål i virkeligheden blot er spild af tid, og da begge parter kender hensigten med spørgsmålet, vil det kunne anses som værende et dumt spørgsmål.

Spørgsmål der reelt ikke har noget svar med en sand værdi, altså et konkret faktum, vil også kunne betegnes som dumme spørgsmål. Dog kan farezonen her være spørgsmål af filosofisk karakter, for de kan ofte være uden svar, men blot lede til et nyt spørgsmål. Og hvor nogen måske kunne syntes at det var dumme spørgsmål, så er der her tale om spørgsmål der stimulere ens hjerneaktivitet og det kan aldrig være dumt.

Man kan dreje hele sagen og sige at selve spørgsmålet aldrig ville være dumt, men at helheden omkring spørgsmålet sagtens kan være det, som f.eks. hvorfor bliver der spurgt, kender man svaret i forvejen, ønsker man i virkeligheden af vide det osv. De faktorer kan være ufattelig dumme og ikke særlig gennemtænkte, men selve spørgsmålet i sig selv vil ikke kunne være decideret dumt.

Kun tossen der stiller det!