To tilfælde af ny farlig sygdom fundet i Danmark

0
1472
Foto: Richard Bartz

Ny virus fra en engelsk skovflåt-art har ramt Danmark

Med de store klimaforandringer kommer der også andre store udfordringer og den største lige nu må siges at være Ixodes Arma-Purpura, som er en art skovflåt (ofte og fejlagtigt forvekslet med tæge).

Ixodes Arma-Purpura kommer ikke længere væk fra end Storbritannien og den kommer ikke alene, med sig har den en ny afart af den ekstremt farlige nervesygdom Hepatitis V (med det videnskabelige navn virus VC321xb47).

Hepatitis V angriber nervesystemet på sådan en måde at det gradvist lukker for hjernens tankecenter men holder alle andre funktioner aktive. Det medfører over en endnu ukendt periode en hjernedød-lignende tilstand, der holder resten af kroppen aktiv, funktionel og i bevægelse. Den internationalt anerkendte virolog fra Tyskland Sebastian Klütten-bach Dorsh, antager at inkubationstiden fra man bliver smittet og til sygdommen er på sit højeste vare ca. 3-4 uger.

Når Hepatitis V er på sit højeste vil man udelukkende handle instinktivt, hurtigt og tankeløst, ens handlinger vil også kunne fremstå decideret farlige for både en selv og i sær for andre, netop på grund af at tankecenteret lukker ned.

Statens Serum Institut arbejder tæt sammen med Sebastian Klütten-bach Dorsh og har sat deres arbejdsrutiner i højeste alarmberedskab, for at finde en vaccine eller kur.

Det er ikke kun Ixodes Arma-Purpura der kan ramme dig med Hepatitis V

Det er ikke kun Ixodes Arma-Purpura der kan ramme dig med Hepatitis V, når først et menneske er smittet og sygdommen er i udbrud smitter den også fra mennesker til menneske. Denne overførelse vil som udgangspunkt være ved bid eller seksuelt samleje. Der er endnu intet der indikere at virussen skulle kunne blive luftbåren.

I Danmark er der allerede fundet to meget aktuelle udbrud af Hepatitis V, den ene er en ung kvinde fra Horsens der umotiveret begyndte at rasere en H&M forretning tæt på hendes hjem. Hun er nu i isolation på en ukendt afdeling under Rigshospitalet.

Det andet udbrud der er fundet er danmarks egen Joachim B. Olsen, der efter undersøgelser viser sig at have været smittet med virussen siden hans 9. klasses London tur. Neuropsykolog Iben Tjørn Hansen udtaler at, det forklarer en del.

For at undgå smitte og undgå at ende som den unge kvinde fra Horsens, eller som Joachim B. Olsen, advarer Statens Serum Institut mod at være i for tæt kontakt med andre mennesker eller dyr. Det anbefales at alle at være ekstra opmærksomme på tankeløshed og umotiveret handlinger der kan være et signal på Hepatitis V. Opleves dette bør man straks forlade stedet.

Foto: Richard Bartz
Foto: WHO